Evi Terk Nedeni İle Boşanma Davası

Evi Terk Nedeni İle Boşanma Davası

Boşanma davlarında tarafların en çok sorduğu ve bizlerinde en çok karşılaştığı durum Evi Terk Nedeni İle Boşanma Davası ve Davalarıdır. Bu nedenle bu yazımızda bu konu hakkında detaylı bilgi vermek istedik. Umarız kafanızda bulunan soruları, yazımızdan sonra gidermiş oluruz.

Türk Medeni Kanununda genel boşanma sebepleri ve özel boşanma sebepleri adı altında iki başlığa ayrılmıştır. Evi Terk, Özel boşanma sebepleri arasındadır. Kanunda tek tek sayılmıştır.

Özel boşanma nedenleri; Zina, hayata kast, evi terk, kötü veya onur kırıcı davranış, akıl hastalığı, suç işleme ve uygun olmayan hayat sürme diyebiliriz.

4721 Sayılı TMK 164 .maddesinde terk nedeniyle boşanma düzenlenmiştir.

Terk nedeniyle boşanma davası açabilmenin şartları;

– Eşin evi terk etmiş sayılması için evlilik birliğinden doğan yükümlülükleri yerine getirmemiş olması gerekir.
-Terk için ,eşin haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmemesi veya ortak konuttan ayrılması gerekir. Yalnızca, eşlerden biri konuttan haklı bir sebeple ayrılıp geri dönmezse eğer terk gerçekleşmez.
– Terkin en az 6 ay sürmüş olması gerekmektedir.
– Tarafın boşanma davası açabilmesi için ayrı yaşamanın en az 6 ay sürmüş olması gerekir ve devam ediyor olması şarttır. Yalnızca eş 6 ay dolmadan, birlikte yaşamak için ortak konuta dönerse kanuni süre kesilir.
– Terk eden eşe ihtar gönderilmesi gerekmektedir.
-Terk edilen eş terkden 4 ay sonra ihtara başvurabilir.4 aydan sonra noter ya da mahkeme yoluyla terk eşen eşe konuta dönmesi için iki aylık süre verilir. Tarafına tebliğinden itibaren 2 aylık süre başlayacaktır. Başka bir deyişle 6 aylık süre geçmeden boşanma davası açılamaz. Gösterilen süreler dava şartıdır.
– Çekilen ihtarın gerçeği yansıtması gerekir.
– Çağrılan konutun uygun olması
-Taraf eşe karşı yaptığı ihtarda samimi olmalıdır. Birlikte yaşanılan ortak konutun hazır olması gerekir.
-Terk eden eşin haklı bir sebeple terk etmiş olmaması.
-Terk eden eşin haklıı bir sebebi varsa aleyhine karşı dava açılamaz.
İhtar nasıl yapılır; Noterde yapılabilir veya herhangi yerdeki bir aile mahkemesinden talep edilebilir.
Terk nedeniyle açılan dava sonucunda; Davada hakim davacının boşanmak istemesine rağmen somut durum gözetilerek boşanma yerine ayrılık kararı verebilir. Diğer taraftan terk nedeniyle ihtar çekilen eşin affedilmesiyle de kusur unsuru ortadan kalkarak manevi tazminat talebinde bulunulamaz.

Evi Terk Nedeni İle Boşanma Davası

Evi Terk Nedeni İle Boşanma Davası

Evi Terk Nedeni İle Boşanma Davası (Boşanma Aşamasında Evden Kim Gitmeli)

Eşinizden ayrılma kararı aldıysanız, “Evden taşınmam benim için uygun mu?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Pratik bir mesele olarak, her ayrılık ve boşanma durumunda, taraflardan biri veya her ikisi de eninde sonunda evlilik evinden taşınmak zorunda kalacaktır. Yine de, evlilik evinden ayrılıp ayrılmayacağı ve ne zaman ayrılacağı sadece karmaşık bir duygusal mesele değil, aynı zamanda oldukça stratejik bir karar da olabilir. Evi Terk Nedeni İle Boşanma Davası ya da Davalarında birçok senaryo ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer evi sizin terk etmesi gerekiyorsa bunu yapmadan önce eğer Ankara‘da yaşıyorsanız bir Avukatı ile görüşüp bilgi almanız faydanıza olabilir.

Boşanma aşamasındasınız ama yine de eşinizle yaşıyorsanız, en iyi senaryo, bunun rahatsız edici ve tuhaf olmasıdır. En kötü durum senaryosu, dayanılmaz ve hatta tehlikeli olmasıdır. Taşınmak ruh sağlığınızı iyileştirebilir, ancak boşanma konusundaki pozisyonunuzu tehlikeye atıp atmayacağından emin olun. Evden taşınıyorsanız, aileyi “terk ettiğiniz” için cezalandırılacak mısınız? Siz ve eşiniz arasında adil bir mali düzenleme olduğu sürece, cevap hayırdır. Bununla birlikte, taşınmadan önce, taşınmanın mülk paylaşımı amacıyla evdeki öz sermayeye olan ilginizi nasıl etkileyebileceğini ve ebeveynlik zamanınız üzerindeki olası etkilerini göz önünde bulundurmalısınız.

Boşanmaya doğru giderken birlikte yaşamak zor ve bazen dayanılmaz olabilir. Evden çıkmakta yanlış bir şey yok. Ancak bunu, evdeki mali çıkarlarınızı ve çocuklarınız varsa iyi bir ebeveynlik düzenlemesi olasılığınızı koruyacak şekilde planlamak en iyisidir.

 

Benzer Yazılarımız

İş Hukuku Avukatı Tavsiye
İş Hukuku Avukatı Tavsiye Ankara Çalışan ve işveren sayısı artıkça Örneğin Ankara...
Dava ve Ceza Zamanaşımı
Dava ve Ceza Zamanaşımı Adalet sistemi, suç işleyen kişilerin cezalandırılmasını ve ...
Ankara Boşanma Avukatı
Ankara Boşanma Avukatı  Ankara Boşanma Avukatı boşanma kanununun her alanında sahip old...
Kadrosuzluktan Terfi Etmez Kararının İptali Davası
Kadrosuzluktan Terfi Etmez Kararının İptali Davası Ankara Barosuna kayıtlı Avukat Volkan...
Ziynet Davası
Ziynet Davası (Takı Davası) Ziynet Davası ya da halk arasından takı davası olarak bilin...
Pos Komisyon İadesi
Pos Komisyon İadesi Günümüzde hemen hemen her işyerinde pos cihazları vardır. Online ya...
Boşanma Avukatları
Boşanma Avukatları Bu yazımızda Ankara Boşanma Avukatları ile ilgili bazı bilgiler akta...
Site Yönetimi İcra Takibi
Site Yönetimi İcra Takibi Site Yönetimi İcra Takibi Avukatı; site sakinleri arasında öd...