Ankara İş Mahkemesi Avukatı

İş Hukuku içerisinde ele alınan iş davalarına İş Mahkemesi Avukatı bakar. Bu davalar diğer davalara göre daha çok bilgi ve deneyim gerektirir. Bunun nedeni kanunlara daha çok hakim olunması gerekliliği ve iş davalarının bu açıdan zorlayıcıdır. 

İş Mahkemesi Avukatı Aşağıdaki Konularla İlgilenir?

ÖrneÄŸin ihbar tazminat davalarına bakan bir Ankara İş Mahkemesi Avukatı” Süresi belirli olmayan sürekli hizmet akitlerinin İş Kanununun 13. maddesinde belirtilen esaslara uyulmadan sona erdirilmesi halinde iÅŸi terk eden işçi ya da işçinin iÅŸine son veren iÅŸveren aynı maddede belirtilen bildirim önellerine (iÅŸ akdinin feshedileceÄŸinin belli bir süre önceden bildirilmesi) iliÅŸkin ücret tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür” maddesine hakim olmalıdır. Bu ÅŸekilde ödenecek tazminat uygulamada “İHBAR TAZMİNATI’ olarak adlandırılmaktadır.

 

Hizmet tespit tazminatı ise sigorta bildirimi yapılmadan çalışan işçilerin, sigortasız geçen bu sürelerini sigortalı hale getirebilmek için görevli ve yetkili İş Mahkemelerinde, İş Mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri aracılığıyla açtıkları davalara hizmet tespit davası denir. Tespit davasının açılması için olmazsa olmaz koşullar şunlardır:

a- Sigortasız çalışma,

b- Çalışmanın kuruma bildirilmemiş veya kurumca saptanmamış olması,

c- 5 yıl içinde dava açılması.

İçi lehine yorumlama gibi birçok farklı yönü bulunan bu davalarda çalışma yaşamında, işçi ile işveren arasında eşitsiz bir ilişki bulunduğundan, iş hukuku düzenlemelerinin asli amacı, ekonomik ve sosyal olarak daha güçlü konumda bulunan işveren karşısında, bu bakımlardan daha güçsüz durumda bulunan işçiyi korumak ve ona bir takım güvenceler sağlamaktır. Bu nedenle iş hukuku uygulamalarında kabul edilen temel prensip, iş hukuku düzenlemelerinin işçi lehine yorumlanması prensibidir.

İşçilik alacakları temelde işçinin çalışmasından kaynaklanan ücret alacaklarıdır. Maaş, fazla mesai ücreti, haftalık tatil ücreti gibi alacaklar, kıdem ve işyeri koşuluna bakılmaksızın her işçinin talep edebileceği haklardır. Bu alacaklar, İş Kanunu kapsamında olmayan işler için Borçlar Kanunu, hizmet sözleşmesi hükümlerine göre istenebilir. Gerek İş Kanunu, gerekse de Borçlar Kanunu düzenlemesine göre, ücret ödeme, iş sözleşmesinin işverene yüklediği en önemli yükümlülüktür. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi, aynı zamanda işçiye iş akdini haklı nedenle fesih imkanı doğurur.

Şirket Avukatı yazımızı okuyarak bu konuda da detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Yazıyı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Benzer Yazılarımız

Ceza Avukatı Arıyorum Ankara
Ceza Avukatı Arıyorum Ankara diyorsanız muhtemelen içinde yaÅŸadığınız durumlar sizi Ã...
blank
İş Hukuku Avukatı Ankara Sincan
Özellikle iş hayatında karşılaşabilecek sorunlar oldukça fazla olduğu için adımları...
blank
Başarılı Boşanma Avukatları
Ankarada Boşanma Davaları konusunda hizmet veren avukatlar boşanma sürecinde bireylerin he...
blank
Ankara Çayyolu Avukat
Ankara Çayyolu Avukat Size, tüm aile hukuku konularında yetkin bir şekilde tavsiyede bulun...
blank
Ziynet Davası
Ziynet Davası (Takı Davası) Ziynet Davası ya da halk arasından takı davası olarak bilin...
blank
Evi Terk Nedeni İle Boşanma Davası
Evi Terk Nedeni İle Boşanma Davası Boşanma davlarında tarafların en çok sorduğu ve biz...
blank
Ankara En İyi İcra Avukatı
Ankara En İyi İcra Avukatı Ankara’da En İyi İcra Avukatları – Hakkınızı K...
blank
Avukat Ankara
Avukat Ankara İle Yapılan Çok Fazla Arama Vardır. Her insan hayatının bir döneminde pro...