İş Davaları Nasıl İlerler

İş Davaları Nasıl İlerler?

Ankara da bulunan birçok vatandaş İş Davaları Nasıl İlerler sorusuna yanıt aramak çin internette arama yaparlar. Avukat ya da Avukatlar ile görüşme nasıl yapılır? Bu yazımızda elimizden geldiğince aklınızda bulunan sorulara yanıt arayacağız. İşci ve İşveren arasında ki anlaşmazlıkları anlatan güzel bir yazı oldu. İyi okumalar dileriz.

Yazı İçeriği;

  1. İş Davaları Kaç Günde Sonuçlanır?
  2. İşci Hangi Durumlarda Dava Açmalıdır?
  3. İşveren Hakları
  4. İşci Davası Avukatları 

İŞ DAVALARI KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR

İş Hukuku, işçiler ve işverenler arasındaki ilişkileri düzenleyen ve inceleyen bir hukuk dalıdır. İş Hukuku yalnız hizmet akdinden doğan ve bağımlı hizmet yükümlülüğü içindeki insan ilişkilerini konu alır. İş Hukuku iş veren ile işçi arasında ortaya çıkan tazminat alacaklarının çözümünde rehber olup, arabuluculuk sonrası yapılan toplantı sonucu uyuşmazlık olmaması haline iş mahkemesine açılan davalardır.

İş uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk sistemi mevcuttur. İş davası açılmadan önce işçi ile işveren arasında uyuşmazlığın çözümü için arabuluculuk aşaması zorunludur. İş davalarında zorunlu arabuluculuk süreci bir dava şartıdır. Eğer bu aşamadan sonra taraflar anlaşamazlarsa dava dilekçesi hazırlanarak dava açılabilecektir. Örneğin, alacaklarını alamayan bir işçi öncelikli olarak arabulucuya başvurmalıdır, arabulucu da ihtilaf çözülmez ise İş mahkemesinde dava açabilecektir.

İş Davaları Nasıl İlerler

İş Davaları Nasıl İlerler

İş Davaları Nasıl İlerler (Ankara)

İş Hukuku alanında oluşan anlaşmazlıklar davalara dönüşebilir. Her dava aynı sürede sonuçlanmayabilir. İş Davaları Nasıl İlerler sorusu tam da burada devreye giriyor. İşci Davaları dosyaların birbirinden farklılık göstermesi durumunda uzayabilir. Ya da daha kısa sürede sonuçlanabilir.

Alanında uzman Avukatların alacağı yol ile tecrübe olarak geride kalanların alacağı yol atnı olmayabilir. Bu nedenle, davalar aynı ancak sonuçlanma süreleri farklılık gösterebilir.

İş mahkemesinde açılan işçi ve işveren arasındaki davalara ilişkin Adalet Bakanlığının belirlediği hedef süre 540 gündür. İş davaları hedef süresi ilk derece mahkemeleri için belirlenmiş olan bir hedef süredir. İstinaf ve Yargıtay süreçleri bu belirlenen hedef süre içerisine dahil değildir.. Genellikle 4 ay ile 18 ay arasında iş davaları sonuçlanmaktadır.

Ancak belirttiğimiz gibi bu süre ilk derece mahkeme sürecidir. Yargıtay ve istinaf süreçleri eklendiği zaman bu süreç 3-4 yıla kadar uzamaktadır. İş mahkemesi kararının verilmesi sonrası iş mahkemesi hakimi tarafından gerekçeli karar 30 gün içinde yazılması gerekmektedir. Makul Sürede Yargılanma ilkesi gereğince; Anayasamızın 36’ıncı maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6 ıncı maddesinde düzenlenen “adil yargılanma hakkı”, yargılamaların adil ve tarafsız bir şekilde yürütülmesini sağlayarak, insan hak ve özgürlüklerinin güvencesi olmaktadır. 141 inci maddesinin dördüncü fıkrasında davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılmasının yargının görevi olduğu belirtilmiştir.

İş Davaları Nasıl İlerler (İşci Hakları)

Üst bölümde yer alan bilgilerde, davalar belirli bir zaman diliminde sonuçlanmıyordu bunları aktarmıştık. Mahkemelerin belirlenen süreler içerisinde davaları sonuçlandırmasını öngören ve Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Yargıda Hedef Süre’ uygulaması 3 Eylül 2018’de başladı ve yürürlüğe girdi. Türkiye’de yıllarca süren davalar bulunuyor. Bu nedenle bu adımın atılması, mağdurların daha kısa sürede haklarına kavuşmasını sağlamıştır.

Her bir dava ve soruşturma için hedef süre öngören, hedeflenen sürede tamamlanamayan dava ve soruşturmaların hızlandırılması amacıyla çözümler üretilmesini ve bu sayede yargılama ve soruşturma sürelerinin kısaltılmasını amaçlıyor. Hukuk sistemimizin verimli bir şekilde çalışması için çok gerekli bir uygulamadır.

 

Benzer Yazılarımız

İcra Takibi Nasıl Yapılır
İcra Takibi Nasıl Yapılır (Av. Volkan Gözüyukarı) Alacağını alamayanların İcra Tak...
İftira Suçu
İftira Suçu (Avukatı) İftira Suçu Nedir ve Nasıl Kanıtlanır? İnsanların itibarların...
İş Hukuku Avukatı
İş Hukuku Avukatı İş Hukuku Avukatı, İşveren ile işçi arasında ki anlaşmazlıklard...
Türkiyenin En İyi Miras Avukatı
Türkiyenin En İyi Miras Avukatı Türkiye’nin En İyi Avukatı araması aslında uygun bir...
Yeni Malik Kiracısını Nasıl Tahliye Eder
Yeni Malik Kiracısını Nasıl Tahliye Eder? Enflasyon çok hızlı arttığı süreçleri ya...
İş Hukuku Avukatları
İş Hukuku Davaları Avukatları İş Hukuku Davaları Neleri Kapsar? İş Hukuku Avukatları...
Manevi Tazminat Davası
Manevi Tazminat Davası (Maddi Ve Manevi) Manevi Tazminat Davası Nedir? Bir kişinin uğradı...
Eyt Nedir
Eyt Nedir? 1-EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR-EYT NEDİR? 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta...